Skoči na glavno vsebino

Dan državnosti je državni praznik in obenem dela prost dan. Na ta dan se vsako leto spominjamo, kako je 25. junija 1991 Slovenija postala formalno neodvisna država. Takrat sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. To, da bo Slovenija postala suverena in neodvisna država, pa je bilo znano že približno pol leta prej, 26. decembra 1990, z rezultati plebiscita.

Naša šola je že vrsto let vključena v projekt Korak k sončku, ki spodbuja spoznavanje drugačnosti in njeno sprejemanje. V okviru proslave ob dnevu državnosti so na naš oder stopili varovanci društva Sonček iz Novega mesta, ki so nam uprizorili lutkovno predstavo z naslovom Veveriček posebne sorte.

To je srčna zgodba Svetlane Makarovič, ki govori o tem, kako se mami veverici skoti več mladičkov. Vsi odlično plezajo in skačejo, le najmlajši med njimi, Čopko, tega ne more početi, saj ima eno tačko malce drugačno od drugih. A prav zaradi te svoje navidezne pomanljivosti se prav on nauči stvari, za katere druge veverice nikoli nimajo časa.

Čeprav smo si ljudje podobni, je prav vsak od nas drugačen od ostalih in zato poseben, samosvoj. Želimo si, da bi se tega vsi skupaj večkrat jasno zavedali. In da bi se obenem zavedali, da tega, kakšni ljudje smo, ne določajo naše telesne značilnosti, ampak naše besede in dejanja.

BESEDILO: ga. Špela Zaletelj

(Visited 52 times, 1 visits today)
Dostopnost